
De olifant
Een olifant is een zoogdier dat leeft in Azië, Afrika of de dierentuin. Alleen olifanten hebben een echte slurf. Het is een heel bijzonder lichaamsdeel. Een slurf bestaat uit tienduizenden spiertjes, waardoor hij erg makkelijk te bewegen is en erg krachtig is. Een olifant kan er een boomstam mee optillen, maar ook een muntstuk. Veel olifanten worden gedoodt voor hun slagtanden. Olifanten zijn steeds op zoek naar lekkers om te eten. Soms moeten Afrikaanse olifanten daarvoor lange tochten maken. Ze trekken in groepen van gebied naar gebied. Waar ze zijn geweest, laten ze het landschap slordig achter. Struiken zijn vertrapt en overal liggen afgescheurde takken op de grond.De olifanten zijn ontzettend slim dat zij zich zo goed kunnen aanpassen! Maar waar is dat nou voor nodig? Laten we eerst eens kijken naar de grote verschillen tussen de oren van de olifanten.
bron: wikikids

Het hert
Per jaar worden er 1 of 2 hertjes geboren. Ze hebben weinig geur zodat vijanden ze niet kunnen vinden. De jonkies worden door de moeder schoongelikt en de jonkies kunnen op de eerste dag al lopen. Ze blijven ongeveer een maand verstopt.
Herten hebben benen knobbels. Alleen mannetjes krijgen een gewei, bedekt met fluwelen haartjes.
Geweien van herten vallen 's winters af. Daarna groeien ze weer aan met meer vertakkingen.
Hun staart staat omhoog bij gevaar.
Bron: wikikids

De (reuzen) panda
De reuzenpanda, meestal gewoon panda genoemd, is een beer die leeft in Azië. In China om precies te zijn. Het dier is ongeveer 1 meter 80 groot. Panda's hebben een klein staartje. Dat gebruiken ze als borstel. Ze hebben 5 tenen aan elke voet en scherpe nagels; die hebben ze nodig om de bamboe te plukken.
De meeste mensen vinden panda's erg schattig. Ze zien er dan ook erg knuffelig uit, maar het is maar beter als je ze niet knuffelt. Ze kunnen namelijk ontzettend hard bijten. Panda's zijn een bedreigde diersoort.Panda's zijn solitaire dieren. Dat betekent dat ze alleen leven, en niet in paartjes of in een groep. de panda is een beer. De beren vallen onder de carnivoren. Maar de panda zelf eet geen vlees, hij is veel te traag om op zijn prooi te jagen.
Bron: wikikids

De Zebra
De zebra is familie van de paarden en ezels. Deze familie heet eenhoevige. Dit is de enige familie op de wereld die één hoef aan de voet heeft. Van deze familie is de zebra het enige wilde dier.
Vroeger is er geprobeerd om zebra’s tam te maken, zodat je ze net als een paard kon gebruiken. Zebra's zijn erg vriendelijk maar als ze iets moeten, zijn ze erg agressief en eigenwijs. Ook zijn de zebra’s kleiner en niet sterk genoeg om een kar te trekken of om op te rijden. De zebra is een zoogdier. De zebra is een planteneter hij eet vooral oud, hoog gras, maar soms ook blaadjes en struikjes. Hij eet de hele dag door. In de regentijd is er genoeg gras, maar als het erg droog is, moeten ze soms grote afstanden lopen om aan eten te komen.
De zebra drinkt 1 of 2 keer per dag, maar kan ook 2 dagen zonder te drinken.
Zebra’s leven altijd met elkaar in een groep en is daarom een kuddedier. Eén groep bestaat vaak uit 15 zebra’s. In zo'n groep zijn ongeveer 6 merries met veulentjes en een paar hengsten. Soms zie je ook meerdere groepen met elkaar. Het is het veiligst voor een zebra om in de groep te blijven.
Als een zebra bedreigd wordt gaat hij op de vlucht. Hij kan heel hard lopen: wel 60 km per uur.
De grootste vijand is de leeuw. Een leeuw sluipt vaak heel stil naar de zebra toe en als hij dichtbij is bijt hij de zebra in de nek. Als de zebra zijn vijand wel op tijd ziet, kan hij zichzelf goed verdedigen.
Bron: wikikids

De beer
Een beer is een zoogdier.
Er zijn verschillende soorten beren.
De bruine beer komt in heel wat landen voor, ook in Europa. Deze kan wel 250 kilo worden en als hij op zijn achterpoten staat is hij wel 2,5 meter hoog. Beren zijn schuwe dieren maar wijfjes met jongen kunnen levensgevaarlijk zijn. Ze zijn erg bijziend, maar hebben een scherp gehoor en een uitstekend reukvermogen! Beren lijken bij series super lief maar in het echt zijn het net monsters ze eten vis en andere kleinere dieren. een van de grootste beer is een gryzzlebeer dat zijn beren die ook mensen eten, gryzzly beren leven in koude gebergte.
De ijsbeerkomt voor in Canada en de kraagbeer in Azië.
Beren kunnen ca. 30-35 jaar worden.
Ze eten bijna alles o.a vlees, vis, fruit, gras, insecten en honing.
De ijsberen jagen op zeehonden en de bruine beren soms op herten. Baby beren worden in de buik van de moeder geboren en dat gaat via paren. Bij een geboorte kunnen ze 1 tot 3 kinderen krijgen.
Bron: Wikikids
Bron: Youtube

Het stokstaartje
Andere namen voor het stokstaartje zijn aardmannetje,meerkat en wachter van de woestijn. Hij komt vooral voor in het zudelijke deel in Afrika. Een stokstaartje eet veel verschillende dingen zoals insecten,spinnen,schorpioenen en nog veel meer andere dingen. Hij wordt niet oud:ongeveer 10 jaar. Zijn lijf is 25 tot 35 cm zin staart bijna even lang:18 tot 25 cm. Hij wordt een halve kilo tot 1 kilo. Het stokstaartje is een klein roofdier dat tot de mangoesten behoort. Hij wordt ook wel aardmannetje genoemd. Het bewoont alle delen van de Kalahari in zuidelijk Afrika (Angola, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika). In het Afrikaans (en het Engels) worden stokstaartjes meerkat genoemd. Daardoor wordt de naam 'meerkat' soms foutief in het Nederlands overgenomen uit films zoals bijvoorbeeld de Disneyfilm De Leeuwenkoning. In het Nederlands is meerkat echter een naam voor een groep apen. Het stokstaartje eet voornamelijk insecten, spinnen, schorpioenen en slakken. Van alle mangoesten zijn de stokstaartjes de meest sociale. Het stokstaartje wordt niet bedreigd. In sommige Afrikaanse huizen kun je stokstaartjes aantreffen. Stokstaartjes leven in zuidelijk Afrika, vooral op de droge open vlakten. Ze leven in groepen van maximaal 30 dieren. De holen van grondeekhoorns lijken de geschikte plaats om te verblijven. De gangen bouwen ze uit tot ze een oppervlakte van 15 km omvatten. In deze gangen zijn speciale kamers aangelegd: slaapkamers, kraamkamers en zelfs toiletten. stokstaartjes hebben afzonderlijke taken.
Bron: Wikikids

De Flamingo
De flamingo is als die wordt geboren grijs.
Maar de flamingo wordt roze omdat hij garnalen eet.
De flamingo is een vogel en legt eieren.
Flamingo's zijn zo'n 1.40 tot 1.75 lang. Deze lengte is van de snavel tot de staart. Veel mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes Flamingo's wegen ongeveer 2 kilo en ze kunnen tientallen jaren oud worden. Flamingo's eten per soort verschillend. Veel kleine Flamingo's eten algen en de grotere Flamingo's eten krabbetjes, weekdieren en wormen. Het voedsel van de Flamingo wordt met de snavel uit het water gehaald. Hun snavel is net een filter.
Veel Flamingo's staan op één poot. Dit is niet omdat ze maar één poot hebben, maar omdat dit minder energie kost. Ook regelen ze zo hun lichaamstemperatuur. Met de poot waarin ze mee in het water staan, koelen ze het lichaam mee af.
Bron: Wikikids

De wolf
De wolf is een zoogdier. De wolven huilen naar de maan om elkaar te vinden. Wolven zijn vooral in groepen. Elke wolf zijn ´gehuil´ is uniek. Er zijn ongeveer 42 soorten wolven, waarvan er zo’n 13 zijn uitgestorven. De bekendste wolf is de grijze wolf. Deze soort leeft vooral in Europa en Azië. Een andere soort is de rode wolf. Deze leefde vroeger in het zuidoosten van de Verenigde Staten. In het wild is deze soort bijna uitgestorven. In Zuid-Amerika leeft de manen wolf en in het hoge noorden van Europa, Rusland en Canada leven de toendra wolven, pool wolven, witte wolven en de Alaska wolven. In de winter hebben zij een dikke, witte vacht. Enkele andere soorten zijn de Arabische wolf, Iberische wolf, Mexicaanse wolf, Indische wolf, Europese wolf (die ook in Azië voor komt)en de Amerikaanse wolf. De wolf is niet bedreigd, maar toch zijn er al veel soorten uitgestorven, zoals de Japanse wolf en de Newfoundland wolf. Een wolf verhaart 1 keer per jaar. Aan het eind van de lente gaat zijn winterwacht er met hele plukken vanaf. Als hij de zomervacht krijgt zijn de haren erg kort maar ze blijven groeien tot ze er weer afvallen, namelijk als de wolf weer zijn wintervacht krijgt.Wolven leven in troepen (familiegroep). Zo’n troep heet ook wel een roedel.
Bron: Wikikids

De tijger
De tijger is een katachtige. Hij is de sterkste, grootste, bloeddorstigste, gevreesde en gevaarlijkste katachtige ter wereld. Een tijger kan wel 300 kilo wegen en 3 meter worden. Daar kan een leeuw nooit tegenop. De tijger krijgt 2 tot 3 kleintjes (record is 5). Zijn brul hoor je op 4 kilometer afstand. De tijger kan 58 kilometer per uur rennen. Anders dan andere katachtige houdt de tijger van water. De tijger kan 10 kilometer zwemmen en hij kan duiken. De tijger wordt ongeveer 25 jaar oud. De tijger jaagt op: hert, buffels, jonge olifant, krokodillen,vissen, vogels, schildpadden, vee, neushoorns,nijlpaarden en soms ook beren. Als een mens te dicht in de buurt van de tijger komt kan hij je aanvallen. Dat komt doordat de tijger dan zijn territorium verdedigt. De tijger kan 12 meter ver springen en 9 meter hoog springen.Niet elke tijgersoort heeft dezelfde kleur. De meeste tijgers zijn zwart, wit en oranje, maar er zijn ook bijna helemaal witte tijgers, bijna helemaal zwarte tijgers, zwart-witte tijgers, of oranje witte tijgers.
Bron: wikikids
Maak jouw eigen website met JouwWeb